13 grudnia 2018

Niezdrowy biały cukier – czym możemy go zastępować?

cukier w kostlach dodawanych do herbaty

Biały cukier – biała śmierć. Tak głosi słynne hasło zniechęcające do spożywania tych słodkich białych kryształków. Okazuje się, że cukier ten możemy w bardzo prosty sposób wyeliminować z naszej diety i zastąpić go kilkoma zamiennikami. Jakimi?

Biały cukier jest jednym z najpopularniejszych czynników sprzyjających rozprzestrzenianiu się otyłości i innych chorób układu odżywiania oraz układu krwionośnego. Tak naprawdę jednak człowiek może obejść się bez tego buraczanego wyrobu i nadal cieszyć się posłodzoną herbatą, kawą, ciastem czy kanapką. Wystarczy znać kilka kulinarnych trików.

Oto najchętniej polecane przez dietetyków zamienniki białego cukru:

 

Cukier trzcinowy – prawie nie zauważysz różnicy

cukier trzcinowy w kostkacPodobny w dotyku oraz w wyglądzie cukier trzcinowy idealnie nada się do wyeliminowania białego cukru z naszej diety. Powstaje z cukrowca lekarskiego, który może osiągać nawet 6 metrów wysokości! W jego łodygach zbiera się sok, z którego tworzy się znany nam wszystkim jasnobrązowy cukier trzcinowy. Możemy go używać w zasadzie do wszystkiego, jednak najbardziej pasuje on do wzmacniania smaku wszelakich potraw – od mięs, zup oraz sałatek, po dżemy, desery, likiery oraz kawę.

 

Różnego rodzaju miody – zdrowie i naturalna słodycz

łyzżka mioduNie da się ukryć, że z miodami bywa różnie. Jedni je uwielbiają – inni nienawidzą. Prawda jest jednak taka, że stanowią one naprawdę korzystny dla naszego organizmu zamiennik białego cukru. Warto pamiętać, że wszystkie miody są naprawdę zdrowymi wyrobami. Pomogą nam obniżyć ciśnienie krwi, poprawić jej krążenie, a także zwiększą naszą odporność na zachorowania. Szczególnie poleca się spożywanie ich jesienią oraz zimą.

Najchętniej ludzie słodzą miodami napoje takie jak herbata oraz doprawiają nimi różnego rodzaju dania. Do najpopularniejszych odmian miodu zaliczyć możemy: miód spadziowy, rzepakowy, manuka, gryczany oraz lipowy.

 

Stewia – wiesz czym jest?

kwiat StewiiOkazuje się, że całkiem niezłym zamiennikiem cukru białego może być stewia. Wiele osób jeszcze o niej nie słyszało, ale warto wiedzieć, że jest ona naturalnym produktem i idealnie nadaje się do przygotowywania nawet gorących potraw (nie topi się nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza!). Poza tym stosuje się ją przy słodzeniu napojów, lodów i innych dań.